Posted by: menengah3na | Julai 15, 2008

3B1 Nurafiqah Shariff ” Pengalaman bekerja di Rumah Api Horsburgh “

Ulasan : Isnin, 7 Julai 2008

 

Pada pendapat saya, Haji Mohd Hon amat bertuah sekali kerana mendapatkan kerja yang amat disanjungi orang lain. Haji Mohd Hon adalah seorang yang bertanggungjawab atas pekerjaannya. Dalam gamabar yang ditampal di surat khabar, Haji Hon kelihatan amat gembira ketika dia menceritakan pengalamannya berkerja di situ. Walaupun, pekerjaannya itu amat susah, dia tetap berusaha untuk menyara hidupnya dan juga keluarganya. Dia tidak pernah mengeluh malah dia bangga akan dirinya yang selama dia bekerja di situ, lampu Rumah Api Horsburgh tidak pernah terpadam. Rakan sekerjanya juga turut senang mempunyai sahabat seperti Haji Hon kerana, dialah yang selalu memasakkan makanan untuk teman-temannya di kerjanya itu.  Walaupun ketika dia bekerja di situ dia melalui banyak rintangan, dia tetap berusaha untuk mengekalkan kepercayaannya terhadap bosnya dan juga rakan sekerja. Haji Hon berkerja di situ selama 37 tahun dan kini dia sudah 81 tahun. dia memulai bekerja di situ ketika dia berumur 18 tahun. saya turut berbesar hati dengan kejayaan Haji Mohd Hon.

Advertisements

Responses

  1. Nurafiqah, satu usaha yang baik dalam menerapkan teknik 3PSdalam perlaksanaan ulasan anda. Teruskan usaha murni anda itu.
    Saya gembira melihat perasaan anda yang turut gembira di atas kejayaan Haji Mohd Hon. Malah, anda telah mengukuhkannya dengan bukti daripada artikel berkenaan.
    Sebagai tambahan, mungkin anda boleh meletakkan harapan anda terhadap masa hadapan Haji Mohd Hon serta apakah pelajaran yang anda dapati daripada contoh tersebut. Selain itu, bagaimanakah anda akan menerapkan sifat-sifat positif dalam diri Haji Mohd Hon ke dalam diri anda untukmencapai kejayaan dalam pelajaran anda pula.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: