Posted by: menengah3na | Julai 5, 2008

3B1 Norsela Selamatkan bumi dengan mulakan langkah sendiri

Selepas membaca artikel ini, saya rasa saya mahu mulakan ‘3R’ iatu mengitar semula, menggunakan semula dan mengurangkan penggunaan sesuatu.Mengitar semula bermaksud membuang sesuatu dan kemudian menjadikannya sesuatu yang baru.Contohnya kertas, selepas dikitar semula ia mungkin akan dijadikan kertas bungkusan hadiah. Dengan menggunakan sesuatu semula,kita dapat berjimat.Contohnya air selepas mencuci beras, kita boleh menggunakan air beras itu untuk menyiram bunga-bunga.Kita harus berusaha untuk mengurangkan penggunaan plastik supaya ozone layer tidak menjadi lerbih tipis.

Setiap insan di dunia ada tanggungjawab tersendiri untuk mengurangkan pemanasan dunia iaitu ‘global warming’.Untuk mengurangkan pemanasan dunia bukan hanya perlu lakukan ‘3R’ pada satu hari tetapi setiap hari.Kita harus saling bekerjasama untuk mengurangkan pemanasan dunia supaya kita dapat hidup dengan lebih selesa.

Pada keselurahannya, saya rasa artikel ini amat bagus untuk semua orang di seluruh dunia. Saya rasa mereka pasti akan bekerjasama untuk menyelamatkan dunia ini kerana ini telah menaikkan semangat saya untutk menjadi lebih prihatin terhadap dunia ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: